Svårsläckt skogsbrand härjade söder om Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

Under den tidiga måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en skogsbrand i närheten av Blåvik som ligger vid sjön Sommen söder om Boxholm. Branden visade sig vara svår att upptäcka, och senare visade det sig även att den skulle komma att blir svårsläckt.

– Det är oländigt, det är stenigt och bergigt. Det är på en kant ner emot sjön, det är väldigt brant, sa Morgan Wass, vakthavande befäl Räddningstjänsten Östra Götaland.

Ytan som brann uppskattades vara 100 gånger 100 meter, och under måndagsmorgonen var räddningstjänsten tvungen att försöka släcka branden från sjön med anledning av den svåra terrängen. Räddningstjänsten från Tranås har bistått med personal och båtar under morgonen, och vid klockan 9.30 var helikoptrar från Jönköping på plats.

– Tanken är att de ska bomba på rejält med vatten eftersom det är så lättillgängligt. Sen får vi gå in och kolla effekten för att avgöra om mer vattenbombning behövs eller om vi kan påbörja eftersläckningsarbete, sa Morgan Wass.

Vid 11:24 kunde Räddningstjänsten meddela att helikoptrarna är färdiga på platsen och att branden är släckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.