Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Menck och Carola Menck njuter av svemestern på Söderköpings Camping. Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Campinggästerna i Söderköping: ”Inget som slår Sverige på sommaren”

Publicerad

”Svemester” eller ”hemester” blev en lösning på sommarsemestrar präglade av pandemi och restriktioner för många svenskar. Trots att restriktionerna nu är borttagna väljer många svenskar att fortsätta semestra i hemlandet.

– De sista två åren har vi inte varit utomlands. Vi har ju upptäckt att Sverige är fantastiskt, berättar Mikael Menck, som campar i Söderköping.

Bättre än förra året

Trots att det nu går att resa igen berättar Johan Stenberg, ägare av Söderköpings Camping, att sommaren ser ut att bli ännu bättre än förra året.

– Vi hade faktiskt en väldigt bra sommar förra året, och vi fick väldigt mycket inhemsk turism. Jag tror många upptäckte närområdet och Sverige på ett nytt sätt, och i år är det väl så att många som gjorde det fortsätter att campa i Sverige, säger Johan Stenberg.

Visita är en branschorganisation för den svenska besöksnäringen. Enligt Visitas prognos kommer de svenska nattgästerna att vara tillbaka på samma nivå som före pandemin.

Långväga turister tycks återkomma

Men bland de utländska nattgästerna kommer nästan var femte utländsk gästnatt utebli. Trots det märker Johan Stenberg, som äger Söderköpings camping, av en ökning av återkommande utländska turister.

– I år märker vi att många utländska gäster som inte har varit här på några år, och stannat hemma på grund av pandemin, kommer tillbaka. Det tycker vi är jättekul, säger Johan Stenberg.

Se i klippet ovan vad campinggästerna har att säga om svemestern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer