Foto: Cecilia Ahle

Svensk skog allt sämre rustad för klimatskador

Publicerad

För att möta sommartorka, mer skadeinsekter och stormar, krävs en mer varierad skog och nu ska skogsägarna få bättre hjälp med det.

Den svenska skogen är inte tillräckligt klimatanpassad och andelen barrblandskog minskar säger Skogsstyrelsens specialister.

– En skog blandad av olika sorters träd står bättre emot skador som stormar, torrperioder och angrepp av både skadeinsekter och svampar som väntas i spåren av ett varmare klimat, säger Clas Fries och Per Hazell, Skogsstyrelsens skogsskötselspecialister.

På flera områden går det åt fel håll menar de och pekar ut:

  • Andelen blandskog med både tall och gran minskar i både norr och söder.
  • Variationen i föryngringsmetoder minskar.
  • Andelen hyggen som föryngras naturligt med fröträd minskar och är nu under tio procent.
  • Andelen blandskog med både lövträd och barrträd minskar i landet som helhet.
  • Hyggesfria metoder ökar visserligen men tillämpas på mindre än en procent av den mark som används för skogsproduktion.

Men för att få en mer varierad skog finns det lösningar, menar de och har samlat tipsen från både forskning och beprövade metoder på deras hemsida Skog med variation.

– Vi vill att skogsägarna ska se möjligheterna med mer variation och tänka mer brett när det gäller skötsel av skogen, säger Ulf Rydja, rådgivningsspecialist på Skogsstyrelsen.

– Ett varierat skogsbruk ger också en trevligare och mer omväxlande landskapsbild, avslutar skogsskötselspecialisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.