Annika Lillemets (MP) Foto: SVT/Johan Schiff

Politiker kritiserar drönarexport

Uppdaterad
Publicerad

Linköpingsföretaget Cybaero har fått en stororder på drönare från Kina, värd uppemot 800 miljoner kronor.

Nu börjar Linköpingsföretaget Cybaero att leverera drönare till Kina. En affär som möter stark kritik. Avtalet slöts för ett år sedan och är en av dem största i branschen någonsin – värd drygt 800 miljoner kronor.

– Den (drönare) som primärt kommer att levereras till AVIC är framtagen för civil och kommersiell användning. Den ska kunna mäta och inspektera kraftlinjer, pipelines, miljöutsläpp och liknande. Vi har en till variant som primärt ska kunna hjälpa till i instser i katastrofområden, säger Mikael Hult, vd för Cybaero i Linköping.

70 drönare ska levereras

Avtalet mellan Cybaero och Kinas statliga luftbolag AVIC omfattar 70 system, där ett system består av en drönare och en tillhörande markstation där föraren står och datorstyr den obemannade farkosten. Drönarna ska levereras till Kina under de närmaste sju åren.

Men affären med landet går inte obemärkt förbi, utan möter kritik från bland annat fredforskningsinstitutet Sipri som poängterar bristen på mänskliga rättigheter i Kina. En ståndpunkt som också får politiskt medhåll.

Kan användas för att förtrycka befolkningen

– De här kan mycket väl användas militärt samt för att övervaka och förtrycka den egna befolkningen. Och vi måste skärpa reglerna för export även av den här typen av produkter som kan användas både civilt och militärt, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP).

Finns det någon risk att den här tekniken används till övervakning eller liknande?

– Det finns ju ett avtal som styr det här. Om de går ifrån det här avtalet så har vi alltid möjlighet att både avbryta leveranser och vi kan också se till att de system som vi har levererat inte fungerar längre, säger Mikael Hult, vd för Cybaero.

– Jag tror att det är väldigt naivt att tro att vi kan ha kontroll. Varningsklockorna borde ringa väldigt högt i ett sådant här fall, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.