Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ida Carlén, expert på tumlare, menar att Sverige inte gjort tillräckligt för att rädda de utrotningshotade tumlarna i Östersjön. Foto: Paula Olson/TT

”Sverige behöver göra mer snabbare för att rädda tumlarna i Östersjön”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte gjort ett tillräckligt bra jobb för att rädda tumlarna i Östersjön. Det säger Ida Carlén tumlarexpert vid Coalition Clean Baltic, som är en internationell miljöorganisation där Naturskyddsföreningen medverkar. Östersjötumlaren är Östersjöns enda val som nu riskerar att dö ut.

– Idag finns endast några hundra tumlare i Östersjön. De är unika och viktiga i Östersjöns Ekosystem, säger Ida Carlén.

Sverige har pekat ut Hoburgsbank och Midsjöbankarna som ett skyddsområde för tumlare redan 2016.

– Det är bra. Det är precis rätt ställe. Det är ett viktigt område där 75 procent av Östersjötumlarna befinner sig på sommaren för att fortplanta sig.

Plan men inga åtgärder

Länsstyrelsen på Gotland jobbar på en bevarandeplan för tumlarna i området och har enligt gällande EU-regler 2 år till på sig. Men Ida Carlén, tycker att det går alldeles för långsamt.

– Det stämmer men Sverige skulle redan 2016, när området pekades ut som skyddsområde, startat med kraftiga åtgärder för att skydda tumlaren, det har inte gjorts, säger Ida Carlén.

Krävs fiskeförbud och pingers

Ida Carlén menar att det behövs förbud om fiske med garn i området så att tumlarna inte fastnar i näten. I resterande östersjön behöver krav införas på tumelvarnare i näten, så kallade ”pingers”, låga ljud som skrämmer bort tumlarna från näten.

Susanne Viker utredare på Havs och Vattenmyndigheten säger att det pågår en en process för att få till åtgärder mot fisket i det skyddade området innan årets slut. Ida Carlén menar att det borde införas omgående. Susanne Viker säger att det är en komplex internationell fråga där många länder och dess fiskenäring är inblandade.

– Diskussionerna borde ha inletts redan då skyddsområdet pekades ut 2016 eftersom Östersjötumlaren är Östersjöns enda val som håller på att dö ut, säger Ida Carlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer