Sverige betalade 400–450 miljoner kronor för att den svenske astronauten Marcus Wands rymdfärd. Arkivbild Foto: John Raoux/AP/TT

Sverige betalade 400 miljoner för Wandts rymdbiljett

Publicerad

Sverige betalade 400–450 miljoner kronor för att den svenske astronauten Marcus Wandt skulle få följa med på raketen som tog honom och tre andra astronauter till Internationella rymdstationen (ISS).

Det berättar Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman för Studio Ett i Sveriges Radio.

– Vi fick faktiskt det här lite som en sista minuten-biljett kan man säga. Och det låter ju som mycket pengar, och det är mycket pengar, men jämför man med mycket annat och vad vi får så tycker jag att det är värt det, säger Rathsman och fortsätter:

– Och det är billigt.

Rymdstyrelsen fick frågan i våras i fjol om den ville skicka med en astronaut till rymdstationen.

– Det var inte bara regeringen och Rymdstyrelsen som sade ja, utan även företag och Försvarsmakten. Allihop sade att de ville göra det här, att det här är bra för Sverige, säger Rathsman.

Uppdraget var det första som Europeiska rymdorganisationen genomförde tillsammans med ett privat företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.