• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

I klippet kan du se Hans och Markus Westerberg visa hur det ser ut på repslageriet. Foto: Agnes Wentzel Blank/SVT

Uppsving för Sveriges enda repslageri under pandemin

Publicerad

I Norrköping ligger Sveriges enda kommersiella repslageri. Här har man slagit rep i fem generationer och efter ett uppsving under pandemin planerar man att fortsätta ett bra tag till. 

Knut Westerbergs repslageri är sedan tjugo år tillbaka det enda i Sverige som fortfarande tillverkar rep kommersiellt. Hans Westerberg har jobbat på repslageriet sedan han var 15 år då han fick hoppa av skolan och börja hjälpa till på pappans företag.  

På den tiden slogs repen för hand på en repslagarbana – en långsmal byggnad som idag fungerar som lager. Hans är fortfarande på plats på repslageriet fem dagar i veckan, trots sina nyss fyllda 93 år. Idag är repslageriet dock helt elektrifierat och drivs sedan några år tillbaka av Hans Westerbergs sonson Markus. 

I videon ovan berättar Markus Westerberg varför repslageriet har gått extra bra under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.