Foto: Ola Holmgren/FlygvapenmuseumVisa alla (10)
Visa alla (10)

Sveriges hemligaste flygplan visas upp

Uppdaterad
Publicerad

Nu visas FRA:s topphemliga Caravelle upp på Flygvapenmuseum i Malmslätt utanför Linköping.

– Flygplanet, en Sud Aviation SE-210 Caravelle, hade sin bas på Malmen och flög över svenskt och internationellt vatten för att inhämta underrättelseinformation, säger Linnéa Holmberg Wensby, intendent på Flygvapenmuseum.

Caravellen har renoverats för att man ska kunna visa hur de tekniska hemligheterna användes under 70- och 80-talet. Och nu ska den visas upp på Flygvapenmuseum under evenemanget Back to the 80’s.

– Det här är verkligen jättespännande att se och ett tidsdokument från kalla kriget. I flygplanet får våra besökare nu möjlighet till en närgången inblick i hur FRA:s operatörer arbetade, säger Linnea Holmberg Wensby.

Caravellen flög för Försvarets radioanstalt (FRA) mellan åren 1974 till 1998 och användes för signalspaning i svenskt och internationellt luftrum.

– Det var en verksamhet som var långt från riskfri. Vid minst ett tillfälle flög främmande jaktflygplan bara 20-30 meter från Caravellen och vingtippade som hälsning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer