– Resultaten är så starka att jag själv är förbluffad, säger docent Lars-Håkan Thorell, docent i experimentell psykiatri vid Linköpings universitet som är en av forskarna bakom studien.
Det är genom att mäta blodtryck, blodgenomströmning och aktivitet i fingrarnas svettkörtlar som metoden kan avslöja om en person är självmordsbenägen.
– Vi kan på ett mycket säkert sätt fastställa huruvida en person löper risk att begå självmord vilket kan revolutionera arbetet med självmordsprevention.
Hyporeaktivitet mättes
Sambandet fastslås i en stor svensk-tysk klinisk studie som nu publiceras i Journal of Psychiatric Research.
I studien har 783 tyska deprimerade patienter undersökts för så kallad hyporeaktivitet – minskad förmåga att reagera på olika intryck. En deprimerad och självmordsbenägen person reagerar annorlunda på förändringar i omgivningen jämfört med en frisk person.
Hyporeaktiviteten mäts geonom att testpersonen får lyssna på ett mönster av toner, samtidigt som man mäter kroppens reaktioner med sensorer på fingrarna.
I stort sett alla människor reagerar första gången de hör en ton. När sedan tonen återkommer avtar reaktionen snabbt hos vissa, dessa är de hyporeaktiva.
Samband bekräftas
Hyporeaktivitet förekommer i upp till 97 procent hos de deprimerade som senare tagit sitt liv. Endast 2 procent av de deprimerade patienterna som inte varit hyporeaktiva tog sitt liv.
Studiens resultatet bekräftar det samband mellan hypopreaktivitet och självmord hos deprimerade som tidigare forskning visat.