Vinnare från SVT Nyheter Öst: Jonas Roslund, Veronica Gardell och Jenny Widell Foto: Anna-Karin Thorstensson

SVT Nyheter Östs rapportering om inlåsta barn prisat

Publicerad

På lördagen fick SVT Nyheter Östs rapportering om autistiske Liam pris i kategorin Minoriteter i samhället, när Sveriges Television delade ut Sverigepriset. Tanken med priset är att lyfta fram all den goda journalistisk som görs runt om i hela landet inom företaget.

Priset omfattar hela SVT:s nyhetsorganisation, det vill säga riksnyheter, lokala nyheter, minoriteter och sport. SVT Nyheter Östs vinnande bidrag kallas De utstraffade barnen.

– Det är förstås roligt att få pris, säger reportern Jenny Widell. Men det känns också viktigt att kunna lyfta fram en utsatt pojke på det här sättet och att han själv får berätta om sin situation. Familjen har också varit modiga som vågat och orkat ställa upp. Det är trots allt grunden för att kunna göra det vi gör.

Motiveringen till priset:

”Det finns i Sverige barn som hålls inlåsta. Ett av dem är Liam. Han var bara 11 år när han för första gången placerades på sk Sis-hem. Genom ett enormt arbete av bla reportern Jenny Widell får vi lära känna Liam och höra hans mamma berätta -på så sätt blir Liam mer än en diagnos. Berättelsen om Liam är också en granskning av barnen som ingen orkar med och en unik inblick i en värld många nog inte ens kände till.” Se dokumentären om Liam här.

Foto: privat

Priset delades ut i Berwaldhallen i Stockholm i sex kategorier: granskande journalistik, förklarande journalistik, konstruktiv journalistik, Mojo -nära berättande, transparent nyhetsleverans och minoriteter i samhället.

Rapporeringen om vardagsbrott också prisat

Även SVT Nyheter Östs reporter Tina Enström prisades för sitt arbete med bevakningen av Vardagsbrotten i kategorin Transparent nyhetsleverans. Där fokus är att ta fram journalistik i dialog med publiken.

En del av vinnarbidragen nomineras även till tävlan i den europeiska tävlingen för lokaljournalistik Prix Circom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer