Arkivbild. Algblomningen är en effekt av de låga syrenivåerna. Foto: Pontus Lundahl /TT

Syrenivån i Östersjön den värsta på 1 500 år

Uppdaterad
Publicerad

Den rådande syrebristen syns inte minst på den kraftiga algblomningen i havet. De rekordlåga nivåerna tros bero på stora mängder utsläpp av kväve och fosfor och en eventuell lösning kan bli både komplicerad och dyr.

Inte sedan Medeltidens början har syrenivåerna i Östersjön varit så låga som idag, det rapporterar P4 Gotland.

– Det är massor av olika faktorer som spelar in, bland annat är det för att vi släppt ut stora mängder kväve och fosfor i Östersjön tidigare vilket lett till stora algblomningar, säger biogeovetaren Maya Miltell på Informationscentralen för Egentliga Östersjön till P4 Gotland.

Oklart vad som orsakat nivåerna

Det är svårt att veta om det är syrebristen som skapat algblomningen eller om det är algblomningen som lett till syrebristen.

– Det som händer är att om vi har en kraftig algblomning så är det väldigt mycket partiklar som ska brytas ner. Alla de här partiklarna som dör och sjunker till botten kräver syre. Då förbrukas syret i vattnet där nere och det skapar i sin tur de här syrefria förhålladerna, förklarar Maya Mitell för P4 Gotland.

Svårt och dyrt

Det finns idag ingen exakt strategi för hur problemet med de låga syrenivåerna ska lösas. Frågan är svår då det rör sig om en stor och komplicerad del av ekosystemet och att maskinella lösningar, som en fosfor-dammsugare, skulle bli väldigt dyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.