Tusentals flyktingar blir sysslolösa

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals flyktningar med uppehållstillstånd får nästa år gå sysslolösa. Nu varnar Migrationsverket för konsekvenserna av regeringens förslag.

I dag hjälper Arbetsförmedlingen alla som har fått uppehållstillstånd. Även de som ännu inte har kommit ut till en kommun och fått ett eget boende.

Men nästa år ändras det.

Kommunplacering ska skyndas på

Regeringen vill skynda på kommunplaceringen av flyktingar och samordna alla insatser till kommunerna. Det innebär i så fall att en flyktings etableringsplan skjuts upp.

En flykting med uppehållstillstånd kommer då inte få någon hjälp från Arbetsförmedlingen. Ingen svenskundervisning, ingen praktikplats, ingen hjälp med att få examensbevis översatta.

Hjälpen från Arbetsförmedlingen startar först när man har fått ett eget boende i en kommun.

Och det kan dröja.

Lång väntan

I dag väntar personer med uppehållstillstånd i genomsnitt 4-5 månader på att få komma till en kommun och få en egen lägenhet. En del väntar i över ett år.

Och från och med februari eller mars nästa år kommer de alltså inte att få något stöd från Arbetsförmedlingen.

Migrationsverket tror att den här gruppen kommer att öka markant nästa år. Kanske till och med en fördubbling.

– I år väntar 7000 personer med ett uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Vi tror att det kommer att öka nästa år, kanske till 12.000-14.000 personer, säger Mats Helander som är kapacitetsansvarig på Migrationsverket.

Migrationsverket skeptiska

Regeringen hoppas att väntetiden ska kunna kortas genom att ge kommuner som tar emot många flyktingar en bonus. Men Migrationsverket tror inte att det kommer att hjälpa. Gruppen som väntar kommer ändå att öka.

– Det ser vi i prognoserna. Och då är det ju olyckligt att de inte får någon sysselsättning, för vi har inte så mycket att erbjuda dem, säger Ulla Blom Ivarsson som är expert på bosättning hos Migrationsverket.

Månader går till spillo

– Jag förstår inte alltså. När man gör så här förlorar de mycket tid, säger Awat Mohammad som är platschef för utbildningsföretaget Eductus i Lindesberg.

De stöttar nyanlända invandrare på uppdrag av Arbetsförmedlingen och i dag saknar nästan alla deras deltagare en egen bostad. De kommer alltså inte att få någon hjälp av vare sig Arbetsförmedlingen eller utbildningsföretagen i fortsättningen.

– Under de tre år som jag har jobbat här så tar det i snitt minst tio månader för en individ att få komma till en kommun. Och de månaderna går ju till spillo i så fall. Att bara sitta och vänta... Det blir inte bra på en liten ort som Lindesberg om hundratals människor går sysslolösa, säger Awat Mohammad.

Håller med

Catharina Bildt som är politiskt sakkunnig på Arbetsmarknadsdepartementet håller med om att det inte bra att människor får vänta länge utan åtgärder.

– Det är ju därför som regeringen sätter in åtgärder för att korta väntetiderna, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.