Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellen Svensson hade funderat på att vaccinera sig mot TBE i flera år: ”Vi är mycket nere i Västervik som är ett riskområde”, säger hon. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix, Martin Klevelid/SVT

TBE har ökat kraftigt i Östergötland – Ellen: ”Skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Fästingsjukdomen TBE har ökat kraftigt i och Sverige de senaste åren. Antalet bekräftade fall har stigit i med nästan 55 procent de senaste sex åren. Blir du smittad kan du drabbas av hjärnhinneinflammation vilket kan leda till bestående skador.

– Det är skrämmande, säger Ellen Svensson som nu har vaccinerat sig mot sjukdomen.

Hör fler Linköpingsbor i klippet berätta om hur de skyddar sig mot TBE.

Då ska du vaccinera dig

Östergötland är ett av åtta län i Sverige där det är en förhöjd risk för att smittas av TBE. Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten har antalet bekräftade fall av TBE ökat med 58,8 procent i Östergötland mellan 2018 och 2023. Förra året rapporterades 27 bekräftade fall i Östergötland, det är vanligast att bli smittad av TBE under sommaren och hösten. I hela landet rapporterades 594 fall förra året.

Region Östergötlands rekommendation är att vaccinera dig mot TBE om du vistas i naturen i riskområden i och utanför Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.