Foto: SAAB

Test med biobränsle till Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Saab har för första gången flugit en variant av Gripen med ett biobränsle baserat på raps.

– Testflygningen gick jättebra och vi har inga anmärkningar vad gäller bränsledelen, säger Erik Prisell, flygmotorspecialist FMV.

Provflygningen, som skedde i Linköping, visar dels att det faktiskt fungerar att flyga med biobränsle, dels ger det värdefull kunskap för framtida användning av alternativa bränslen.

Provflygningen ägde rum 28 mars strax efter klockan två på eftermiddagen.

Öpnnar för mindre beroende av olja

Visserligen påverkar biobränsle miljön mindre än dagens bränslen, men en viktig orsak till intresset är också att länder som använder Gripen blir mindre beroende av importerad olja.

Testflygningar också i USA

I USA har US Navy också testat att flyga militära flygplan med det aktuella biobränslet i september förra året. Saab säger dock att provflygningen med Gripen var första gången ett enmotorigt militärflygplan testade biobränslet.

Bränslet som användes kallas CHCJ-5 och är baserat på raps. Projektet att testa biobränsle i Gripen är ett samarbete mellan Saab, FMV och GKN Aerospace Sweden AB.

SVT Play: Se tv-inslaget här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.