Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon syns några av de föremål som polisen påträffade hos mannen. Foto: Polisen

Sålde FRA-utrustning på nätet – tidigare anställd åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-års-åldern på Gotland misstänks för att ha stulit utrustning tillhörande försvarets radioanstalt, FRA. Värdet på utrustningen är enligt åklagaren runt 300 000 kronor och mannen åtalas nu för grov stöld.

Mannen har tidigare varit anställd hos FRA. Under 2018 så höll en av myndighetens stationer på ön på att avvecklas och mannen plockade då på sig utrustning som låg i en container. Det handlar bland annat om olika kretskort, radioapparater och kablar.

Den misstänkte mannen förnekar brott. Han menar att utrustningen hade kasserats och skulle slängas, något som han tyckte var synd. Han har senare lagt ut en stor mängd annonser med föremålen på en auktionssida på nätet och på så sätt tjänat tusentals kronor.

Det var via annonserna som FRA blev uppmärksam på stölderna, som då polisanmäldes.

Enligt FRA så är det inte tillåtet för anställda att ta hem utrustning, även om den skrotats. I så fall så måste den först ha sålts till personen. Så har inte skett i detta fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.