Filippa Eklund sommarjobbade på Gränges och blev sedan kvar. Foto: SVT

Tiotusentals lediga sommarjobb att söka redan nu

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har antalet lediga sommarjobb ökat stegvis varje år. Från december i fjol till januari i år så har 50 000 anmälts – 3 000 fler än för ett år sedan, uppger Arbetsförmedlingen.

Störst chanser till jobb finns som vanligt inom vårdsektorn, men antalet platser ökar inom industri, hotell, restaurang och kriminalvård.

Enligt arbetsförmedlingen så ser det, med ett fåtal undantag, likadant ut över hela Sverige. Totalt anmäldes förra säsongen 140 000 lediga sommarjobb under perioden december till juni. Myndigheten tror att minst lika många kommer anmälas den här säsongen.

Östergötland och Gotland

I Östergötland anmäldes 10 873 lediga sommarjobb under perioden december-januari i fjol. Att jämföra med 1 681 år 2014. På Gotland anmäldes 2 684 lediga sommarjobb den perioden förra året och 845 år 2014.

Sommarjobbare blev kvar inom industrin

SVT Nyheter Öst åkte till Finspång där arbetsförmedlingen hade rekryteringsträff för att skaffa personal åt Gränges till sommaren. Filippa Eklund, 19 år, sommarjobbade där i fjol och blev sedan kvar. Nu är hon med och hjälper till med rekryteringsarbetet.

– Nu jobbar jag med en maskin som värmebehandlar materialet. Så jag kör mycket truck.

Ont om tjejer

Så många tjejer hade dock inte dykt upp till rekryteringen.

–Jag tror att många tjejer är rädda för att söka. De tänker nog att industrin är väldigt mansdominerad. Jag undrade själv hur de skulle ta emot mig som ung tjej, men jag blev väldigt väl omhändertagen och alla var väldigt trevliga.

Enda kravet för feriejobb hos Gränges är B-körkort, för att sedan kunna ta truck-körkort.

Mer saker som kan vara bra att veta inför en jobbintervju avslöjas i den här artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.