Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur lägenheterna ser ut innan och efter renoveringen i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Tiotusentals stambyten i svenska lägenheter nästa år – ”jätteutmaning” för bostadsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår många stambyten av lägenheter i Sverige som byggdes under 60- och 70-talet. Branschorganisationen för de kommunala bostadsbolagen räknar med att över 15 000 lägenheter kommer att renoveras nästa år.

Ett exempel på en sådan renovering är det kommunala bostadsbolaget Platens renoveringsprojekt i Gamla stan i Motala, där 800 lägenheter ska renoveras fram till år 2029.

Husen som ska renoveras är ett av många bostadsområden som byggdes under rekordåren i bostadsbyggandet på 60- och 70-talet. Men femtio år senare börjar husen idag bli gamla och el- och vattenledningar behöver därför bytas ut.

– Det känns jättekul att man kan bevara byggnader över tid och dessutom skapa mervärde för hyresgästerna, säger Karin Jönsson, fastighetschef.

”En jätteutmaning”

Att så många lägenheter byggdes under samma tid i Sverige har lett till en stor utmaning för de kommunala bostadsbolagen när lägenheterna nu behöver renoveras ungefär samtidigt.

– Det är en jätteutmaning för många av bolagen att göra detta, dels på grund av ekonomin men också att ha rätt kompetens och tillräckligt med resurser för att kunna genomföra detta, säger Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling på branschorganisationen Sveriges allmännytta.

Se hur lägenheterna ser ut innan och efter renoveringen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.