Branden i Tjällmo Foto: Peder Mansfield

Utredning efter skogsbranden i Tjällmo läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen mot den person som misstänktes ha orsakat den stora skogsbranden i Tjällmo läggs nu ner. – Ärendet har varit svårt att utreda, säger kammaråklagare Erik Gunneland Dahlbäck.

Det var i slutet av april i fjol som en skogsbrand blossade upp vid Tjällmo, norr om Motala. Räddningstjänsten bedrev ett intensivt släckningsarbete och försvarets helikoptrar hjälpte till med att vattenbomba de 300 hektar skog som eldhärjades.

Gnistor kan vara orsaken

En person blev senare skäligen misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet då polisen utredde om gnistor, som uppstått i samband med skogsavverkning i området, kunnat starta branden.

Skogsbranden i Tjällmo

Förundersökningen leddes av åklagare som fattade beslut om ytterligare utredningsåtgärder. Men nu meddelar han att utredningen läggs ner.

– Det går inte att styrka att den misstänkta personen varit oaktsam, säger Erik Gunneland Dahlbäck.

Enligt åklagaren har det varit svårt att utreda om personen visat oaktsamhet vid avverkningen, eller om det varit en ren olyckshändelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Tjällmo

Mer i ämnet