Foto: Anders Wiklund/TT

Tjuvarna har blivit skickligare

Uppdaterad
Publicerad

Risken för tjuven att åka fast för ett lägenhetsinbrott är liten. Bara knappt två av 100 lägenhetsinbrott klarades upp i polisregion Öst.

Polisen är också bättre på att klara upp villainbrott än lägenhetsinbrott. Det skriver tidningen Hem & Hyra.

I Stockholms region klarades endast 1,5 procent av lägenhetsinbrotten upp förra året. Bäst lyckades polisen i norra Sverige, som har en uppklaringsprocent på 7,0 procent.

Många villor har larm

Enligt polisen beror skillnaden i uppklarningsprocent mellan villor och lägenheter på att många villor numera har larm och att det är vanligare med grannsamverkan.

Men tjuvarna har också blivit skickligare på att inte lämna spår efter sig.

Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid region Öst. menar att det finns två typer av inbrottstjuvar – de som gör spontaninbrott, som missbrukare, och de yrkeskriminella.

Beroende av allmänheten

– De yrkeskriminella reser ofta runt och begår brott, det blir många brott i olika områden ochdet går ganska fort.De lämnar inte lika mycket spår efter sig, och ofta skickas godset utomlands. Då blir vi beroende av andra människor, vad allmänheten sett i området, så att vi kan lägga pussel, säger Jan Staaf.

I fjol anmäldes 8000 lägenhetsinbrott i Sverige. Bara 171 tjuvar åkte fast, skriver Hem & Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.