Arkivbild. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Tjuvtankade för miljonbelopp – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 34-årig man döms av Gotlands tingsrätt till ett år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri.

34-åringen var anställd som lastbilschaufför hos ett företag på Gotland under några sommarmånader 2017. I samband med det kvitterade han ut ett personligt tankkort som sedan inte lämnades tillbaka när han slutade.

Under mer än två års tid – mellan den 3 oktober 2017 till 29 oktober 2019 – användes sedan tankkortet av 34-åringen vid ett stort antal tillfällen och sammanlagt köptes bensin och diesel för hela 1 266 548 kronor.

Gotland

Förutom fängelsestraffet ska 34-åringen betala ett skadestånd på 1 013 238 kronor (dvs det tankade belopp minus moms) till det drabbade företaget. Polisen lyckades också att beslagta 253 310 kronor från mannen som förklaras förverkade av domstolen.

34-åringenn har förnekat brott. Han är sedan tidigare straffad och förekommer sedan tidigare på 19 punkter i belastningsregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet