Norrköpings tingsrätt Foto: TT

Asylsökande lockades med arbetstillstånd – lurades på stora summor pengar

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i Norrköping åtalas för att ha tagit emot stora summor pengar av utländska medborgare som har velat söka asyl i Sverige.

Det var mellan 2012 och 2015 som en 54-årig man bosatt i Norrköping ansökte om arbetstillstånd åt medborgare från Syrien och Irak som ville komma till Sverige för att söka asyl. Vid ansökan ska mannen ha uppgett falska uppgifter eftersom de berörda personerna i själva verket inte skulle få någon anställning.

Fick betala 200.000 kronor

De drabbade fick betala upp till 200.000 kronor för varje arbetstillstånd och nu åtalas 54-åringen för grovt ocker i sju fall. Enligt åklagaren har mannen tagit för mycket betalt från personer i en utsatt situation.

Åklagaren yrkar även på att den misstänkte mannen ska betala närmare nio miljoner kronor.

Även en 37-årig medgärningsman åtalas för samma brott i två fall. Bland annat ska personen ha transporterat pengar från Syrien till den huvudmisstänkte. Ytterligare en tredje person åtalas för medhjälp till grovt ocker i ett fall. Alla åtalade förnekar brott.

Majoriteten fick asyl

Fallet utreddes redan i mars tidigare i år. Rubriceringen då var människosmuggling och Högsta domstolen fattade beslut om att det inte rörde sig om brottslig verksamhet då den misstänkte mannen ska ha utfärdat giltiga tillstånd. Högsta domstolen var dock oenig i sitt beslut och parallellt med deras utredning har en annan pågått med rubriceringen grovt ocker.

Enligt TT finns totalt sju målsäganden i fallet. De flesta har beviljats asyl och ingen av dem är misstänkta för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.