Topphemlig ubåtsövning i den östgötska skärgården

Uppdaterad
Publicerad

I september genomförde Ryssland övningen Zapad 21 i Östersjön. Mitt under den ryska övningen fick den svenska ubåten HMS Uppland order att genomföra en komplex och mycket hemlig operation – att lasta skarpa torpeder ute till sjöss.

Under stor sekretess fraktades torpederna från förråd via landsväg och lastades ombord på HMS Pelikanen, marinens enda robot- och torpedbärgningsfartyg.

HMS Pelikanen och HMS Uppland möttes sedan en mörk natt på en fjärd i den östgötska skärgården där omlastningen skedde. Anledningen till den fältmässiga övningen var att göra en beredskapskontroll där scenariot är att hemmabasen slagits ut.

– Normalt går ubåten till kaj i Karlskrona för att lasta på nya torpeder. Den här gången gjorde vi det från en mer taktisk plats, säger överstelöjtnant Adam Camél, chef för beredskapskontrollen, i ett uttalande.

Se bilderna från den hemliga ubåtsövningen i videoklippen här ovanför.

Fakta: HMS Uppland

Klass: Gotland

Fartygsnr: Upd

I tjänst: 1997

Längd: 62 m (fr o m 2019)

Bredd: 6, 2 m

Deplacement: 1580 ton (fr om 2019)

Fart: 11 knop i ytläge

Fart u-läge: 20 knop alt. 5 knop (Air Independent Propulsion)

Dykdjup: 300 meter

Besättning: 24-32

Bestyckning: 4 Torpedtub (53 cm), 2 Torpedtub (40 cm), 12 Tung Torped 621, 6 Lätt Torped 452, 48 minor i mingördel

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.