Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såväl personer från hembygdsföreningar som släktforskare fanns på plats i Linköping vid lördagens konferens om lokalhistoria. Foto: SVT

Torpare och statare i fokus på historiedag i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Torpare, statare och backstugusittare, hur får man veta något om deras liv? Det var ett av ämnena som togs upp på lördagens lokalhistoriedag i Linköping.

Gamla brandstationens samlingssal var fullsatt när hembygds- och släktforskningsintresserade träffades. Temat var hur man kan hitta historisk information om torpare, backstugusittare och statare.

– Det är ganska problematiskt för det är ofta man får vända sig till myndigheters arkiv. Det är ju myndigheternas version, som lämnat spår i arkiven, säger Albin Lindqvist, länsarkivarie i föreningen Östergötlands arkivförbund.

För att få en mer mångsidig bild får den intresserade istället komplettera med uppgifter från enskilda arkiv. Det är arkiv som kan finnas hos föreningar av olika slag, exempelvis hembygdsföreningar.

Bakom lokalhistoriedagen stod historieforskare vid Linköpings universitet, Sveriges hembygdsförbund, Sveriges släktforskarförbund och Östergötlands hembygdsförbund.

Hör om arbetet bakom att kartlägga statare och torpares liv i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.