Det var efter it-skandalen på Transportstyrelsen som regeringen beslutade att erbjuda ett statligt alternativ till de myndigheter där utkontraktering av it-driften inte var lämplig. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

Transportstyrelsen tvingas förlänga it-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen kan tvingas förlänga det kritiserade avtalet med it-leverantören IBM, rapporterar P4 Östergötland.

– Här måste man verkligen göra sina säkerhetsanalyser ordentligt, säger Nina Odermalm Schei vid Säpo till TT.

Avtalet, som ledde till den så kallade it-skandalen, går ut om två år och Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att upprätta ett statligt alternativ till de myndigheter där utkontrakteringen av it-driften inte är lämplig.

Men myndigheten hävdar att den behöver minst fyra års förberedelse.

IT-skandalen

– Som professionell it-människa anser jag att det inte går att ta över en sån verksamhet på två år. Inte för oss, säger Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan, till radion.

Enligt P4 Östergötland ser Transportstyrelsen nu inga andra alternativ än att förlänga avtalet.

Behöver godkännas av Säpo

En ny lagstiftning från 1 april innebär att Transportstyrelsen behöver ett godkännande från Säkerhetspolisen (Säpo) för att kunna ingå nya avtal om utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet.

Men eftersom avtalet med IBM ingicks innan lagstiftningen trätt i kraft omfattas det inte av den nya så kallade samrådsskyldigheten, förklarar Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

– Det innebär att myndigheten har ett ännu större ansvar att fatta lämpliga beslut. Här måste man verkligen göra sina säkerhetsanalyser ordentligt, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet