Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotta Mauritzson är brottsförebyggare vid nationellt bedrägericenter på NOA. I klippet svarar hon på tre frågor om de nya swish-bedrägerierna som drabbat butiker de senaste veckorna. Foto: SVT

Tre frågor om: Så drabbar nytt Swish-bedrägeri butiker

Uppdaterad
Publicerad

Bara de senaste veckorna har en ny form av bedrägeri drabbat flera butiker runt om i landet. Det handlar om en falsk ”Swish”-app som lurar kassören att man betalat för varorna.

– Det här är en ny företeelse och vi får se hur utredningsläget kommer se ut framöver, säger Charlotta Mauritzson, brottsförebyggare vid bedrägericenter på NOA.

Bedrägerierna går till på så sätt att en person köper varor för höga summor och väljer sedan att betala med appen Swish – och allt ser rätt och riktigt ut, till och med de rörliga detaljerna med fyrverkerier syns. Men appen är falsk och nedladdad från internet.

När butikerna sedan jämför kvittona stämmer det inte.

”Kan vara kännbart”

En butik i Norrköping valde i dagarna att sluta med swishbetalningar med anledning av bedrägerierna.

Charlotta Mauritszon vid polisen förstår att butiksinnehavare kan välja att göra så.

– Det kan vara ganska kännbart för visa företagare om man inte får in de här pengarna. I de exempel som vi har sett har det varit upp till 600 kronor vid ett tillfälle och det kan ju vara ganska mycket pengar. Det här är ju en ny situation för oss alla. Vi måste förstå vad som händer kring de digitala betalningarna, säger hon.

I klippet ovan svarar Charlotta Mauritzson på tre frågor om de nya swishbedrägerierna.

Betaltjänsten Swish skriver på sin sajt att de är medvetna om problemet. De skriver också att de arbetar med att stänga ner sajter som möjjliggör fejk-appar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet