Många frågor handlar om hur långt ifrån en uteservering en rökare ska stå Foto: Magnus Andersson/TT

Tre veckor med ny tobakslag – få anmälningar men många frågor

Publicerad

Den första juli trädde den nya tobakslagen i kraft. Vi har ringt runt till de största kommunerna i vårt område och enligt dem har antalet frågor kring lagen hittills varit fler än antalet anmälningar.

Till Norrköpings kommun har man fått in ett klagomål än så länge.

– Vi har fått flera frågor från verksamheter med uteserveringar om var gäster kan röka. Och det kan vara svårt att veta, vissa dagar beror det på hur vinden blåser så det är svårt att säga ett exakt avstånd, säger Gunnar Widström, alkohol- och tobakshandläggare i Norrköpings kommun.

– Vi har varit ute och informerat redan innan lagen trädde i kraft, men nu när det är realitet och gäster undrar var de kan röka så poppar det upp frågor.

De klagomål som har kommit in till kommunerna är få, däremot kan det ha kommit klagomål till verksamheter och fastighetsägare, eftersom det är till dem man ska vända sig i första hand.

–  Vi har en förhoppning och tro på att det ska falla på plats. Vi har gjort tillsyn på platser där det varit väldigt tydligt var folk kan stå och röka och där det funkar bra, så på vissa ställen fungerar det men det är många faktorer som spelar in, säger Gunnar Widström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet