Varför börjar allt fler cykla mountainbike? Hör i klippet vad cykelcoach Alicia Petersdotter svarar. Foto: SVT Christian S Zetterdahl

MTB-trenden: Allt fler cyklar i skogar och backar

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att cykla mountainbike, MTB, har ökat kraftigt under de senaste åren. Allt fler cykelleder märks upp i skogarna, utbudet av kurser växer och i skidbackarna byggs det downhillbanor.

Alicia Petersdotter har i många år varit en aktiv MTB-cyklist, och det märks när hon med lätthet bemästrar cykeln över knöliga rötter och stora stenar, på en MTB-leden i Jursla gammalskog utanför Norrköping. 

Hon har under de senaste åren sett en tydlig trend att allt fler väljer lämna de trygga vägarna för att utforska småstigarna i terrängen.

– Jag får väldigt mycket frågor i sociala medier om vilka cyklar de ska köpa och så ser jag bara på min egen släkt, där finns det folk som jag aldrig någonsin trodde skulle börja cykla. Sedan möter man ju också fler och fler mtb-cyklister i skogen, säger cykelcoach Alicia Petersdotter.

Trygghet i skogen

Alicia Petersdotter håller också sedan en tid tillbaka kurser för entusiaster och nyblivna mtb-cyklister.

– Det är väldigt blandat vilka som anmäler sig. Jag har haft allt från 13-åringar till någon som är 65 år gammal. Några vill lära sig en bättre grundteknik i backar och hopp medan andra vill få bättre kondition. Gemensamt är ändå att alla vill känna en större trygghet med att cykla i skogen, säger hon. 

Utför med cykeln i skidbackarna

Runt om i Östergötland har det genom åren byggts allt fler bike parks och mtb-banor. Vidingsjö- och Valla MTB-bana i Linköping, Lustigkulle bikepark i Motala och Yxbacken i Norrköping, är bara några exempel på väl utbyggda anläggningar. Och i dagarna blev det också klart att Tolvmannabacken i Kisa kommer omvandlas till en stor bike park.  

–  Det är jätteroligt. Det bjuder in till att fler folk börjar cykla. Ju mer man visar upp att det är för alla så tror jag det är fler som vågar sig på sporten. Och för skidbackarna är det ju bra att man får en längre säsong, säger Alicia Petersdotter.

Varför börjar allt fler cykla mountainbike? Hör i klippet vad Alicia Petersdotter svarar om den ökande trenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.