Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad är fenomenet ”stuck in the swing”? Mikael Kalered, inre befäl vid räddningtjänsten, berättar mer i klippet. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trend: Äldre barn fastnar i gungor för småbarn

Uppdaterad
Publicerad
Sedan en tid tillbaka får polis och räddningstjänst rycka ut för att ta loss barn i mellanstadie- och högstadieåldern som satt sig fast i babygungor. Senaste utryckningen skedde idag på förmiddagen i Oxelbergsparken i Norrköping.

Hos Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, och polisen väcker dessa larm irritation eftersom de kräver resurser.

– Det är lite lustigt att det varit flera sådan här larm sista tiden, från att nästan inte alls ha förekommit om inte gungan varit trasig, säger RTÖG:s inre befäl Mikael Kalered.

Han hade fyra sådana här larm under ett och samma pass för en tid sedan.

”Stuck in the swing”

– Vi kan ju inte med säkerhet säga att det är så att de satt sig fast med flit, men vi har hört att det blivit populärt att filma när vi kommer för att sedan lägga ut det i sociala medier, säger Mikael Kalered.

Fenomenet kallas för ”stuck in the swing” där barn och ungdomar filmar utryckningen i smyg för att publicera dem på olika sociala medier. Antalet filmer har ökat under den senaste tiden i Sverige och polisen och räddningtjänsten vill nu påminna om att ett falsklarm är ett brott och man riskeras att anmälas i efterhand.

Inte bara falsklarm

RTÖG utrymmer nu därför platserna vid den här typen av utryckningar. I fallet i Oxelbergen så satt den drabbade fast rejält.

– Det är inte alltid det är lika roligt när polisen också dyker upp.

”Uppfostringssamtal”

Polisens presstalesperson, Åsa Willsund, säger att de fick hålla ett ”uppfostringssamtal” med den som fastnat i en gunga idag.

– Personen hade troligen inte behövt sitta fast alls, säger hon.

Mikael Kalered säger att de haft samtal både med barn och ungdomar samt skolpersonal för att förklara innebörden av de här larmen.

– Vi avsätter folk som kan behövas någon annanstans till det här. Och det kan ju vara så att vi inte har tid eller möjlighet att åka på sådana här larm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet