Maria Randjelovic, utvecklingschef vid Primärvårdscentrum Region Östergötland Foto: SVT

Trots bleka resultat – satsar vidare på egen vårdapp

Publicerad

Region Östergötland vill satsa vidare på sin egen vårdapp även under nästa år. Det beslutade regionstyrelsen idag. Det trots att den inte avlastar vårdcentralerna från patientbesök och trots att den inte lyckats ta speciellt stora marknadsandelar ifrån de privata vårdapparna.

Användandet av läkarbesök via appar i mobil och surfplattor har exploderat det senaste året, det visar SVT:s granskning. Region Östergötland har en egna vårdapp som funnits i projektform under knappt ett år, men nu vill man alltså göra projektet permanent.

–  Eftersom vi har tillgång till patienternas journal och kan ta kontakt med ordinarie vårdpersonal så innebär det en kvalitetsskillnad, menar Maria Randjelovic, utvecklingschef vid Primärvårdscentrum Region Östergötland

Ett handlar också om ekonomi. För när en patient i Östergötland konsulterar en privat nätläkartjänst så går en faktura på 650 kronor till Region Östergötland. Den ersättningen för digitala läkarbesök har visserligen sänkts men å andra sidan har antalet besök det senaste året skjutit i höjden.

Sju procent av marknaden – en besvikelse

Hittills har dock regionens egna app stått sig ganska slätt gentemot de privata alternativen. Av de totalt 19 000 digitala läkarbesöken i Östergötland, så beräknas den egna appen stå för drygt sju procent.

– Vi hade så klart hoppats på att kunna ta en större andel, säger Maria Randjelovic.

Inte heller har ökningen av besöken hos nätläkarna inneburit ett lägre tryck på vårdcentralerna.

– Är det inte samma person som kan träffa patienten och göra en undersökning då blir det ju dubbelarbete.

Vad är nyttan då med det här?

– Vi tänker att framtiden är att man ska kunna träffa sin egen läkare och sjuksyster på sin egen vårdcentral via den här tekniken, säger Maria Randjelovic utvecklingschef vid Primärvårdscentrum.

Region Östergötland är inte ensamt, alla regioner i landet utvecklar digitala vårdtjänster. Det finns dock kritik mot utvecklingen från läkarkåren, som menar att det saknas vetenskapligt underlag för att jobba så här.

– Vi måste kunna pröva nytt och det är ingen som ifrågasätter att vi kontaktar patienter via telefon och då måste man även kunna prova videokonsultation. Vi måste också utvärdera noggrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.