Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olycka med A-traktor på riksväg 21. Hör mer om varför olyckorna ökat i videoklippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots nya krav – mer krävs för att minska olyckorna med A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

För att minska olyckorna med A-traktorer måste ytterligare åtgärder vidtas. Det slår forskare vid Väg och transportforskningsinstitutet, VTI, fast i en ny rapport.

A-traktorerna har de senaste åren ökat i popularitet men det har också lett till fler olyckor. Under 2016–2022 inträffade 1118 olyckor varav sju med dödlig utgång.

Flera regelförändringar har gjorts bland annat måste bilbälte användas, antalet passagerare får inte vara fler än platserna i fordonet och från 1 december gäller krav om vinterdäck. VTI-forskarena konstaterar att detta är viktiga ändringar men otillräckliga.

De vill också se riktade satsningar med information till ungdomar och deras föräldrar samt specialutbildade poliser som kan användas för att genomföra fler kontroller av förare och deras fordon. Kraven för A-traktorerna behöver också skärpas.

– Olyckorna med A-traktorer beror på en lång rad olika faktorer, som till exempel beteende, manipulation av fordon och förarnas bristande erfarenhet och kompetens. Därför behövs också flera olika åtgärder på olika områden för att komma till rätta med problemen, säger Helena Selander på VTI i Linköping.

I videoklippet ovan berättar forskaren om möjliga orsaker till olyckorna.

Hör mer om de nya reglerna i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En plats, en person. Hör i klippet om de skärpta reglerna för alla A-traktorförare. Foto: SVT Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.