Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter förklara hur knäcken påverkats av prisökningarna och varför den är nästan lika dyr att göra nu som förra året i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Trots ökade priser – här är varorna som räddar kostnaden för knäcken

Uppdaterad
Publicerad

Ingredienserna till både julmaten och julbaket har blivit dyrare i år, det visar Matpriskollens sammanställningar.

Men trots det så har det bara blivit någon krona dyrare att göra knäck inför jul i år i jämförelse med förra året.

Julmaten är 5 procent dyrare i år i jämförelse med förra året och ingredienserna till julbaket har stigit i pris med 5,5 procent, enligt Matpriskollens sammanställningar.

– Därför ska man passa på att köpa det på extrapris, det är det bästa rådet, säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen.

Knäcken är nästan lika dyr

Men genom att använda Matpriskollens sammanställning och ett vanligt recept på knäck kom vi fram till att knäcken är nästan lika dyr att göra i år som förra året. Trots att flera ingredienser i knäcken har ökat i pris sedan förra julen.

Hör hur knäcken påverkats av prisökningarna och varför den är nästan lika dyr som förra julen i klippet.

DE STIGANDE MATPRISERNA

Matpriskollen har jämfört snittpriset på ordinarie priser på 50 varor som ofta används i julbaket och 100 klassiker på julbordet.

Mellan november 2022 och november 2023 har priset på ingredienserna till julbaket i snitt ökat med 5,5% enligt sammanställningen.

Men på två år har klassikerna på julbordet ökat i pris med 20%. Samtidigt har kostnaden för livsmedel ökat med 25% mellan november 2021 och november 2023 enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.