Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT

Trots underskott på bostäder minskar byggandet

Publicerad

Antalet påbörjade bostäder minskar i Östergötland – trots att det nu råder brist på bostäder i länets alla kommuner. Det visar den regionala bostadsmarknadsanalysen som länsstyrelsen nu lämnat till Boverket.

– Alla letar efter förklaringar. En är att kostnaderna för att bygga anges vara höga. En annan är att det råder brist på detaljeplanelagd mark. Sedan menar vissa att det finansiellt blivit svårare lånevillkor, säger Jan Persson, som är samhällsbyggnadsdirektör på länsstyrelsen.

Underlag för analysen är en enkät som landets kommuner besvarar varje år. I Östergötland är det endast Ydre, Söderköping och Mjölby som tror att underskottet ska vara löst inom tre år.

Puckel 2015

– Vi hade en puckel med påbörjade bostäder 2015. Det startade många byggen då. Sedan dess har antalet påbörjade bostäder minskat. Det samma gäller till exempel även i jämförbara Örebro- och Uppsala län.

Vad finns det då för lösning?

– Kommunerna måste hålla i sin planering, som det nu är bra fart på. De måste också kämpa på med detaljplanerna. Och det har intresset inte minskat för – de har hög tilltro att byggande ska vända uppåt igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer