Hör verksamhetschefen Mari Edeson berätta varför hon inte anser att en del med vårdutbildning är anställningsbara. Foto: Tina Enström/SVT

”Alla är inte anställningsbara” – larm från personal och chefer inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Äldresomsorgen skriker efter personal, men trots det kan inte alla som har gått en vårdutbildning anställas. Orsaken: De kan inte prata och skriva tillräckligt bra svenska. Det problemet lyfts nu av verksamhetschefer inom äldreomsorgen i Linköping.

Både personal och chefer inom äldreomsorgen i Linköping berättar att en del som har en examen från en gymnasie- eller vuxenutbildning inom vård, till exempel vårdbiträde eller undersköterska, trots det inte anses anställningsbara. För att de inte kan prata eller skriva tillräckligt bra på svenska.

Frågan har nu lyfts i branschforumet Vård- och omsorgscollege i Linköping där rektorer och verksamhetschefer möts regelbundet.

”Nej, du är inte anställningsbar”

– Jag tycker det är bra att man börjar lyfta det här. Alla måste våga säga: ”Nej, du är inte anställningsbar”, säger Mari Edeson som är verksamhetschef för Ullstämma vårdboende i Linköping.

Hon säger att det i vissa fall kan se bra ut i cv:t och i ansökningsbrevet. Men när hon gräver djupare så finns inte svenskkunskaperna där.

– När jag på anställningsintervjun ger dem ett formulär och ber dem svara på några frågor så kan de inte skriva, säger Mari Edeson.

”Ibland känns det som man blir tvingad hit”

Ett annat problem som lyfts av både anställda och chefer är att långtifrån alla som söker jobb inom äldreomsorgen verkar vara intresserade av att jobba där.

– Det märker man ganska snart, att de inte verkar så intresserade, och då är det svårt att lära ut våra kunskaper till dem, säger Monica Klang.

Hon är undersköterska på Sandrinoparkens vårdboende i Linköping och handleder ofta praktikanter och vikarier.

– Ibland känns det nästan som man har blivit tvingad till vården av Arbetsförmedlingen, säger hennes kollega Gity Farahani.

Verksamhetschefen Mari Edeson upplever att många tror att det är lätt att få jobb inom äldreomsorgen.

– Jag kan få en ansökan på engelska eller att en anhörig söker jobb åt en närstående. Man kanske har hört att det räcker att du kan ett annat språk. Men det räcker inte.

I videon ovanför artikeln ger de fler exempel på varför en del som söker sig till äldreomsorgen inte anses anställningsbara – trots vårdutbildning. Och varför det är så viktigt att kunna skriva bra svenska när man ska jobba på ett äldreboende.

Här nedanför kan du höra politikernas reaktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.