Tuff situation på BB

Publicerad

På förlossningen i Nyköping välkomnar landstinget patienter från andra län. Men i Östergötland slår nu vårdpersonal larm om en pressad situation på förlossningen.

Det började med att barnmorskorna i Stockholm fick nog. De beskriver hur kvinnor föder i provisoriska rum och att personalen springer mellan två-tre förlossningar samtidigt. På Universitetssjukhuset i Linköping slår nu facket också larm om en ohållbar situation.

– Det har varit en jättestressad situation under många år, säger Patrizia Bjerkegren som är ordförande i Vårdförbundet i Östergötland. Antalet vårdplatser räcker inte.

Bilden bekräftas av personal på förlossningskliniken på US.

 - Vi har fler arbetspass med högre belastning, säger vårdenhetschefen Lotta Tydén.

Inflyttningen till storstadsregionerna har ökat de senaste decennierna men förlossningsvården har inte hängt med i samma takt. Från Linköping skickas ungefär en procent av kvinnorna till andra sjukhus för att föda, främst till Norrköping.
Från Norrköping kan man hamna i både Linköping och Nyköping.

Nyköping säger sällan nej

Nyköping tar i sin tur emot förlossningar även från Stockholm. Men det är inget som ses som ett problem i Sörmland, här gick landstinget i höstas ut med att man ville att fler skulle föda i Nyköping. Enligt Marianne Orrheim Blomberg, vårdenhetschef på förlossningen i Nyköping, säger man sällan nej till patienter på grund av överbelastning.

– Många väljer också att föda i Nyköping, kanske för att man kommer härifrån eller har sommarstuga här runtomkring.

Trots att personalen på US har en så pass stressad situation där de sällan hinner ta matpaus framhåller man att gravida kvinnor inte behöver vara oroliga att föda på US.

– Vi tycker inte att man tullar på säkerheten men på det egna välmåendet, säger barnmorskan Lina Broberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer