Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Fejes är grundare till och ägare av ett av Sveriges nischade mikrobryggerier utanför Linköping. ”Kostnaderna har ökat rejält”, säger han. Foto: Hadeel Ibrahim

Tuffa tider för mikrobryggerier – ägaren utanför Linköping: ”Mycket olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var tufft för många mikrobryggerier och 70 procent hade, enligt en branschenkät, ett nollresultat eller förlust. Med stigande kostnader och fallande efterfrågan verkar trenden fortsätta även under 2024.

– Det är otroligt tuffa tider för hela branschen nu, säger Andreas Fejes som äger ett mikrobryggeri utanför Linköping.

På senare år har en blomstrande industri av småskaliga bryggerier växt fram. De utmanar storbryggerierna genom att brygga hantverksmässig öl runtom i landet.

Men under de senaste två åren har villkoren blivit kärvare. Det beror bland annat på snabbt ökande råvarukostnader och höjd alkoholskatt.

– Många gör det här som en fritidsgrej och hoppas att kunna jobba med det i framtiden, men de inser att det inte finns möjlighet att få ut en lön ur verksamheten, säger Andreas Fejes.

Är det inte ändå rimligt att vissa ölbryggerier lägger ner när det har växt så mycket?

– Det är naturligt att vi ser en stabilisering av branschen när det finns så otroligt många bryggerier. Men avveckling gäller inte bara små bryggerier, utan bryggerier med fler anställda drabbas. Det tror jag på sikt är mycket olyckligt.

Hur får bryggeriägaren ekonomin att gå runt? Hör svaret och få insyn i bryggeriet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.