Fyrudden i Östergötlands skärgård. Foto: Carl Larsson/SVT och Tullverket

Tullen kollar småbåtshamnar i Östergötland i sommar

Publicerad

Tullverket förstärker kontrollerna i småbåtshamnar under juni, juli och augusti. De kommer att besöka hamnar i Östergötland och kontrollera vissa ankomster med Rostockfärjan på Gotland.

– Vi har inte riktigt koll på vad som kommer in i de här hamnarna, säger Jonas Larsen, chef planering operativ personal vid kontrollavdelning Öst.

Avsikten med Tullverkets kontroller är främst att upplysa, informera och få in information från fritidsbåtsägare och hamnkaptener.

– Framför allt vill vi få information om vad som händer i de här hamnarna. Vi tror det förekommer smuggling via mindre båtar, men vi vet inte i vilken omfattning. Och så vill vi få tips om folk ser något konstigt.

Manar till uppmärksamhet

Verksamheten kommer inte vara så uppstyrd utan ske när Tullverkets personal har tid över. Vilka hamnar som ska besökas är inte helt klart.

– Vi har en förteckning som är hur stor som helst.

Det är inte första gången myndigheten gör den här typen av insats, men det har inte skett i lika stor omfattning tidigare år.

I ett pressmeddelande från Tullverket uppmanar de fritidsbåtsfolket att vara uppmärksamma på snabba båtar som ger sig ut vid konstiga tider och dåligt väder, samt är ute med släckta lanternor när det är mörkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer