Amerikanskt besök väntas på Gotland. Foto: Leif R Jansson SCANPIX/Patrik Widegren

Tungt militärt besök väntas till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske generalen och arméchefen David G Perkins besöker Gotland den 18:e april.

”Han vill gärna komma och besöka just Gotland”, säger Therese Fagerstedt, presskontakt på Försvarsmakten.

På tisdag kommer en amerikansk delegation ledd av David G Perkins till Gotland. Besöket är en del av det bilaterala samarbetet med USA. De tas emot av den svenske arméchefen generalmajor Karl Engelbrektson, samt brigadgeneral Anders Callert.

– För ett tag sedan var Estlands överbefälhavare här. Det är en del av utbytet som Sverige har med andra länder. Man kommer prata om Gotland och Sveriges strategiska betydelse i Östersjöregionen, säger Therese Fagerstedt.

Ville ”väldigt gärna” se Gotland

Under besöket kommer Försvarsmakten att visa upp och ge information om återuppbyggnaden av försvaret på ön. På Tofta skjutfält kommer generalerna att besöka Livgardet som är det förband som just nu befinner sig på ön.

– De kommer också att flyga helikopter, få sig en överblick av Gotland och de olika försvarsdelarna som finns här, säger Therese Fagerstedt och berättar att besöket var en önskan från den amerikanske generalen.

– Ja, jag fick höra det, att han väldigt gärna ville se Gotland, säger hon. 

Flera högt uppsatta på besök

Den amerikanska delegationen är ett i raden av tunga besök under nästa vecka. På tisdagen kommer, förutom den amerikanske generalen, också Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist till ön för att presentera regeringens budget. På onsdagen kommer statsminister Stefan Löfvén, som också han vill få information om hur det går med försvarets återuppbyggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.