Sedan 1959 har nuvarande ägare tagit emot och guidat besökare här vid Lummelundagrottorna. Under årens lopp har över 4 miljoner personer varit här.
Länsstyrelsen ansvarar för delar av området
– Det här är ett väldigt unikt område, det lockar väldiga anhopningar av turister. Vi har ju inte så många grottor annars i våra reservat så det är extraordinärt, säger Tomas Johansson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen på Gotland. Länsstyrelsen följer affären då man har ansvar för delar av området. För av de två markfastigheterna på totalt 16 hektar som nu är till salu så är ungefär 4 hektar sedan 1989 ett naturreservat.
– Det innebär att det finns restriktioner för vad som gäller i reservatet. Det är oberoende av ägare. Säljs fastigheten till någon annan så kvarstår de här föreskrifterna, säger Tomas Johansson.
Följ med in i grottan i vårt inslag.
Allmänheten ska ha tillgång till platsen
Reservatsbestämmelserna innebär bland annat att allmänheten ska ha tillgång till platsen. Men även om det finns regler så behöver det inte hindra att en ny ägare utvecklar området ytterligare.
– Ja det finns säkert möjlighet att göra saker men då får man hålla sig utanför reservatsgränserna i första hand, på angränsande mark. Det är klart att där kan man hitta på saker som gör området ännu mer attraktivt, säger Tomas.