Foto: TT

Tusentals bilar kan få körförbud

Publicerad

Drygt 25.000 fordon i Östergötland och 4.000 fordon på Gotland riskerar körförbud i samband med de nya reglerna för besiktningsperiod, uppger Transportstyrelsen. Tidigare bestämde registreringsnumrets slutsiffra besiktningsperiod. Nu är det i stället 14 månader efter förra besiktningen som gäller för de flesta fordon, men för nyare fordon gäller andra regler.

Transportstyrelsen uppmanar nu fordonsägare att kontrollera när det är dags för nästa besiktning via myndighetens webbplats.

─ Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna.

– Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett uttalande.

Besiktningstekniker Annelie Lund kontrollerar bilarna. Foto: TT

Fakta

Visa

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  • andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer