Foto: SVT

Få skyddsrum i Östergötlands småkommuner

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att Sveriges totalförsvar ska rustas upp så ska Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) nu öka tillsynen av landets skyddsrum.

SVT har tittat på hur det ser med tillgången på skyddsrum i Östergötland och kan konstatera att det är ont om dem i länets småkommuner. I till exempel Ödeshög har man inget alls.

De skyddsrum som man en gång i tiden hade finns inte längre med på MSB:s lista.

– Man har ju sett att skyddsrum framförallt behövs i städer och större tätorter och då hamnade inte Ödeshög i en sån bedömning, säger Jenny Nolhage, tf kommundirektör i Ödeshög.

De svenska skyddsrummen

Regeringen kommer inom kort att sätta tillsätta en utredning om hur landets befolkning ska skyddas i en framtida krigssituation. Efter många år av nedrustning av totalförsvaret vänder nu trenden när omvärlden blir allt oroligare.

– Från kommunens sida kommer vi självklart att bevaka frågan. Befolkningsskyddet är ju viktigt för oss, Ödeshögs invånare, säger säger Jenny Nolhage.

”En bättre bild av skyddsrumsbeståndet”

MSB går nu från att göra kontroller av skyddsrum till att bara utöva tillsyn under en period. I höst ska cirka 4000 tillsynsbesök göras, vilket kan jämföras med de 830 besök som gjordes under hösten 2019.

– Detta kommer att ge oss en bättre bild av skyddsrumsbeståndet. Genom att endast använda oss av tillsyner så genomför vi fler antal fysiska besök på skyddsrum och får en bättre helhetssyn, säger Anders Johannesson, enhetschef för befolkningsskydd på MSB.

Antal skyddsum i Östergötlands småkommuner

  • Österbymo (Ydre  kommun): Inga skydddsrum. Tätorten har cirka 900 invånare.
  • Ödeshög: Inga skyddsrum. Tätorten har cirka 2700 invånare.
  • Boxholm: 2 skyddsrum med plats för 75 personer. Tätorten har cirka 2700 invånare.
  • Valdemarsvik: 6 skyddsrum med plats för 257 personer. Tätorten har cirka 2800 invånare.
  • Kisa: 5 skyddsrum med plats för 318 personer. Tätorten har cirka 3800 invånare.
  • Vadstena: 17 skyddsrum med plats för 1117 personer. Tätorten har cirka 5700 invånare.

Hur ser det ut med skyddsrummen i din kommun? Här är en länk till MSB:s Skyddsrumskarta.

Skillnaden mellan skyddsrumstillsyn och skyddsrumskontroll

  • Vid en skyddsrumstillsyn kontrolleras ett antal utvalda tillsynspunkter samt registeruppgifter i det aktuella skyddsrummet.
  • Vid en skyddsrumskontroll görs en fullständig kontroll av skyddsrummets alla funktioner.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet