Foto: Svensk plaståtervinning

Tusentals ton finländska sopor till Sverige – ska återvinnas i Motala

Uppdaterad
Publicerad

Finländska plastförpackningar ska återvinnas i Sverige från och med nästa år. Svensk plaståtervinning har ingått ett treårigt avtal med sin motsvarighet i Finland.

I november invigs Svensk plaståtervinnings nya sorterings- och återvinningsanläggning Site Zero i Motala. Målet är att den ska ta hand om alla svenska plastförpackningar som sätts på marknaden, men under tiden har man öppnat för att återvinna förpackningar från andra länder.

– När vi inviger anläggningen skuttar vi från 100 000 tons årskapacitet upp till 200 000 ton och det samlar vi inte in i Sverige i dag. Så länge vi inte fyller anläggningen med svenska förpackningar har vi börjat titta oss omkring i Europa och det föll väldigt väl ut, säger vd Mattias Philipsson.

Undvika förbränning

Att transportera plastförpackningar från ett land till ett annat genererar en del utsläpp, men enligt Mattias Philipsson väger det lätt ställt mot klimatvinsten i att återvinna.

– I det stora hela är det så mycket mer värt ur klimatperspektiv när vi undviker att skicka på förbränning, och i stället återvinner, än vad transporterna innebär. Transporterna i hela vårt system utgör ungefär tre procent av de totala utsläppen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det lönlöst att slänga plast i återvinningen? Se experten svara på påståenden om plaståtervinning i klippet. Foto: Jessica Gow/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.