Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet ovan kan du se ett collage av en del av det som har hänt under två år med covid-19. Foto: Claudio Bresciani/Henrik Mongomery/Carl-Olof Zimmerman/TT

Hemarbete, karantän och munskydd – se tillbakablick på pandemiåren

Publicerad

Den 9 mars har det gått precis två år sedan det första coronafallet upptäcktes i Östergötland. Fortfarande finns smittan kvar, men nu har ändå någon sorts vardag inträtt.

Handsprit, hemarbete, avstånd, munskydd och vaccinering. Alla de orden hade en helt annan laddning innan världen drabbades av en pandemi. Orden fanns förstås tidigare, men vad vi tänker på när vi hör orden har ändrats.

För Östergötlands del upptäcktes det första fallet den 9 mars 2020. På Gotland dröjde det några dagar till. I början var det nog många, även inom sjukvården, som inte riktigt visste hur man skulle bete sig.

För att begränsa smittspridningen fick vi hitta nya sätt att träffas. Att ses utomhus, oavsett väder, blev ett sätt att ändå ses. Många äldreboenden införde besöksförbud, vilket gjorde att barn och barnbarn bara kunde vinka till farmor eller mormor.

När den enorma vaccineringskampanjen drog igång började det lätta. Sakta men säkert släpptes på olika nivåer av restriktioner och från den 1 april kommer covid-19 inte längre att klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

I videoklippet ovan kan du se ett collage av en del av det som har hänt under två år med covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer