Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Richard Tjernström är säkerhetsdirektör vid Norrköpings kommun. I klippet berättar han mer om bränderna och hur kommunen agerar. Foto: Axel Brantemo/SVT

Två anlagda bränder vid brunnssalongen – Norrköpings kommun ser ökad risk för fler

Publicerad

Inom loppet av en vecka har det brunnit två gånger vid brunnssalongen vid Himmelstalund i Norrköping. Bränderna är troligen anlagda och polisen har startat en utredning. Norrköpings kommun ser en ökad risk för fler bränder.

Himmelstalunds brunnssalong är en gammal anrik lokal från mitten av 1700-talet. Lokalen brukar hyras ut av kommunen till olika sorters evenemang till exempel bröllop eller minnesstunder. På kort tid har byggnaden nu drabbats av två bränder – först i torsdags och senast nu i söndags.

Norrköpings kommun har skärpt sin säkerhet efter händelserna.

– Alla våra verksamheter ska ha aktuella rutiner för ett systematiskt brandskyddsarbete som ska vara känd och förankrad, det är grundläggande. När någon händelse inträffat, som denna, ser vi alltid över vilka extra åtgärder som kan behöva vidtas. Det kan gälla den aktuella platsen men också på andra platser, säger Richard Tjernström som är säkerhetsdirektör vid Norrköpings kommun. 

”Ökad risk”

Enligt kommunen finns det inga indikationer på fler försök att elda ned brunnssalongen eller andra byggnader.

– Nej, inga indikationer, men så klart bedömer vi händelsen vid Himmelstalund som en ökad risk för att liknande händelser kan inträffa på nytt i närtid, säger Richard Tjernström.

Polisen fåordig

SVT Nyheter Öst har varit i kontakt med förundersökningsledare Gunilla Broman vid polisen. Hon är fåordig i ärendet.

– Förundersökning pågår, i nuläget kan jag inte kommentera mer med hänvisning till förundersökningssekretess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet