Räddningspådrag vid vak utanför Motala Foto: Jeppe Gustafsson

Två döda hittade i isvak

Uppdaterad
Publicerad

Två män har hittats i sjön Stråken några kilometer nordost om Motala. De åkte igenom isen under skridskotur

Larmet kom vid 12-tiden på lördagen. En person ringde SOS efter att ha sett två personer ligga orörliga i en vak cirka 25 meter från land.

Efter en halvtimme hade räddningspersonal kommit till platsen och de två livlösa kropparna drogs upp. Isen är mycket tunn i området.

En skridskoklubb skulle träffas för att åka på sjön, men de två männen, en 52 år gammal och den andre 66, hade träffats innan för att först åka lite själva. Isen bar inte och båda hade avlidit innan räddningstjänsten kommit till platsen. De närmast anhöriga har informerats om vad som hänt.

Många fanns på samma is

Anders Norr är ordförande för Linköpings Långfärdsskridskoklubb som idag hade ett 60 tal medlemmar ute på samma sjö:

– Det är ju hemskt det som har hänt och vi har haft en debriefing med våra medlemmar idag på eftermiddagen för att prata igenom det som hände.

Han berättar att det händer flera gånger varje vinter att medlemmar går igenom isen, men att de alltid åker i grupp, i ett led och har utrustning för att klara sådana situationer. Ifjol hade man en övning med 50 medlemmar, sjöräddningen och räddningstjänsten, där alla fick prova på att ta sig upp från en vak.

Möjligtvis kommer klubben att ge sig ut och åka imorgon också:

– En del kanske behöver det, en sådan här händelse kan ju få människor att bli rädda och sluta åka, så då kan det ju vara bra att ge sig ut med en gång, säger Anders Norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.