Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Original eller äkta? Jo nog är det lite förvirrat allt, tyckte Göran Hedström som var en av de första som köpte den nygamla osten från Boxholm. Se reportaget om osten som flyttade – och återuppstod. Foto: Fredrik Ahl, SVT

Två ostar med namnet Boxholm – tillverkade på olika orter

Uppdaterad
Publicerad

I flera östgötska butiker finns nu två ostar – med nästan samma namn. Den ena tillverkas i Östersund, den andra i Boxholm.

– Jag hoppas det inte blir alltför komplicerat. De heter ju nästan samma, säger Göran Hedström medan han väljer bland ostarna i butiken i Boxholm.

Det har gått snart två år sedan Arla lade ner mejeriet i Boxholm och flyttade produktionen av Boxholms ost till Östersund – men man behöll namnet och det retade många invånare i Boxholm.

Efter kraftiga protester från Boxholmsborna och många turer kring försäljningen av mejeriet tillverkas åter ost i mejeriet – med en ny ägare. Och de har också valt att kalla osten för Boxholms.

Så nu finns det plötsligt två ostar med namnet Boxholms – tillverkat på olika orter.

– Det är ju våran ost, som vi har köpt sedan urminnes tider! Och nu är orginalet tillbaka. Tror vi, säger Olle Eriksson som var en av de första som köpte den nygamla osten när den kom ut till butik.

Vad innebär det för Boxholm? Och hur ska man egentligen hålla reda på vad som är vad? I reportaget pratar vi med boxholmare i matbutiken, i kön på ostinvigningen och inne på mejeriet.

Olle och Inger Eriksson gläds åt att originalosten har kommit tillbaka - men smakar den som förr? Foto: Fredrik Ahl, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet