Daniel Hermansson till vänster och Robin Olovsson till höger. Foto: SVT

Östgöte gör succé med historiepodd

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Hermansson från Ringarum leder programmet historiepodden tillsammans med vännen Robin Olovsson. De gör ett program i veckan, och har ofta uppemot 100.000 lyssnare.

Det placerar dem på tio-i-topplistan över de populäraste svenska poddarna, och det i särklass mest populära historieprogrammet. 

– Det är ett av de stora särintressena i Sverige, man kan kolla på bokrean eller vad som helst, efter deckare, kokböcker och självhjälp så är historia den fjärde största grejen. Så efter att vi ätit och sett till att vi mår lite bra så vill vi veta mer om historia, säger Robin Olovsson.

Asterix i Ringarum 

Daniel Hermanssons historieintresse väcktes när han som liten läste serier som Asterix och Lucky Luke. I skolan var historia det ämne han tyckte minst illa om, så han satsade på en karriär som historielärare.

Något jobb lyckades han inte få i Östergötland, så han hamnade i Gävle och det var där han kom i kontakt med Robin Olovsson, en lärarkollega på samma skola. Rätt omgående började de spela in sina historiepoddar.

Poddinspelning live med publik

Nu har de hållit på i tre år, vilket nyligen firades med att göra ett poddprogram live inför fans på en stor teater i Uppsala. Biljetterna sålde slut snabbt, men Daniel Hermansson tror inte att de ska ge sig ut på en liveturné nu. 

– Det tror jag inte vi har tid med, vi är ju lärare som sagt var, men visst, man kan ju tänka sig att vi gör fler liknande föreställningar framöver, säger han. 

Nu bor båda i Stockholm där de jobbar som lärare på heltid, poddandet är bara en fritidssyssla som inte tycks ge så mycket pengar. Vi hälsade på i Daniel Hermanssons kök när de skulle spela in avsnitt 144, då de skulle berätta om en märklig kattmassaker under franskt 1730-tal.

Allt mer populärt

Att poddlyssnandet är något som blir allt mer populärt är tydligt för de båda poddarna. Daniel Hermansson har fler gånger varit med om på tunnelbanan att personer håller upp sina mobiltelefoner för att visa att de lyssnar på honom. 

– Det är ju lite trevligt och omskakande, då vet man att nu lyssnar den där på mig, samtidigt som vi vinkar till varandra, säger han.

TV: Här träffar SVT Nyheter Öst podd-duon under en inspelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.