Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi vill ha död ved i våra skogar, men hade gärna skapat den på ett annat sätt än så här, säger Thomas Weissenberg. Foto: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen/TT. Lena Liljeborg/SVT

Tvingas hugga ner träden – för att rädda skogen

Publicerad
Just nu fälls granar på många olika ställen i Linköpings kommun, som försöker stoppa granbarkborren från att fortsätta sprida sig.

– Vi måste fälla träden för att bevara så många friska granar så möjligt och försöka stoppa granbarkborrens spridning, säger Thomas Weissenberg, Linköpings kommuns skogsförvaltare.

Sedan den torra långa sommaren 2018 är det mycket mer granbarkborre än tidiigare som hotar gammal granskog över hela Europa.

– Den sommaren hann de svärma två gånger och vi har angrepp på många olika ställen i kommunen.

Ädellövträd och tall

Förra året behövde Linköpings kommun fälla runt 2 500 kubikmeter granskog och  nu fälls runt 200 granar i Rydskogen. Träd som är 60- 70 år gamla. Utmed promenadstigarna syns det väl.

– Här kommer vi att plantera både tall och ädellövträd istället, mest ek, säger Thomas Weissenberg.

Risken störst utmed kusten

Det är framförallt  de äldre granskogarna i sydvästra Östergötland som Skogsstyrelsen pekar ut. Sammanlagt 23 procent av Östergötlands skogsmarksareal har medelhög eller hög risk för angrepp av granbarkborre. Men samtidigt är det en betydligt mindre del som blir angripen.

– Ja risken för angrepp är större utmed kusten, säger Mattias Sparf som är Skogsstyrelsens skogskonsulent och skadesamordnare för Östergötland.

– Det beror på att granarna där har en högre stressnivå efter försommartorkan. Är träden bara friska, så är deras motståndskraft mot granbarkborrarna betydligt högre, även om de är gamla.

Halv miljard kronor

Drygt 1 miljon kubikmeter granskog skadades i länet förra året till ett värde av 430 miljoner kronor, enligt Skogstyrelsen. 

– Hur mycket skador vi fått i år är oklart och beror på vädret framöver, säger Mattias Sparf.

Dubbelsvärmning

Torrt och varmt väder gynnar barkborrarna vars svärmning brukar komma igång ordentligt i månadsskiftet maj – juni. Är sommaren lång och varm kan också den nya generationen hinna svärma samma sommar de kläckts. Klimatförändringen gör att det fenomenet kommer med tätare mellanrum.

Länen med störst risk

Skogsstyrelsens karta visar att en större andel av skogarna i höga riskklasser finns i l Blekinge, Västmanland och Jönköping. Sverige. Förra året orsakade granbarkborren skador på granskog motsvarande 7 miljoner kubikmeter skog värt flera miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer