Foto: Petra Lindell/TT

Skola får bakläxa efter tvist om elöverkänslig elev

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Åtvidaberg får en anmärkning från Skolinspektionen. Det gäller en elev som enligt föräldrarna är elöverkänslig medan skolledningen anser att eleven mår bra.

Föräldrarna har anmält skolan i Åtvidaberg. De anser inte att eleven har fått tillräckliga stödinsatser i skolan.

Enligt föräldrarna är eleven elöverkänslig och föräldrarna hänvisar till intyg och rekommendationer från läkare. Eftersom skolan inte följer dessa rekommendationer måste eleven ibland stanna hemma från skolan, enligt föräldrarna.

Vill ha hemundervisning

Eleven mår bland annat dåligt av att sitta vid datorer, enligt föräldrarna, som vill att skolan ska upprätta ett åtgärdsprogram och att eleven ska få hemundervisning.

Enligt skolledningen har flera anpassningar redan gjorts. Man har gjort mätningar i klassrummet, bytt ut lysrör och telefoner, låtit eleven arbeta i ett grupprum när resten av klassen jobbar med datorer och mobiltelefoner ska vara avslagna under skoltid. Eleven har också fått ett eget arbetsrum som är avskilt från det trådlösa nätverket.

Måste fatta formellt beslut

Rektorn tycker inte att eleven behöver fler åtgärder eftersom eleven mår bra och når upp till kunskapskraven. Enligt skolledningen försvåras arbetet av att föräldrarna inte vill att personalen ska prata med eleven om elöverkänsligheten.

Skolinspektionen tar inte ställning till vilka stödåtgärder eleven behöver, men skolan får ändå en anmärkning. Skolan har visserligen utrett elevens behov av stöd och vidtagit åtgärder, konstaterar Skolinspektionen. Men rektorn måste fatta ett formellt beslut om man väljer att inte ta fram ett åtgärdsprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.