Många olyckor med fyrhjulingar sker när de körs av barn under 15 år. Foto: Ulf Palm / TT

Barn ofta inblandade i olyckor med fyrhjulingar

Publicerad

En stor andel av dem som är inblandade i olyckor med fyrhjulingar är barn under 15 år. I en ny studie har föräldrarnas inställning till hur fyrhjulingar används studerats.

Föräldrarna är riskmedvetna och flera visade på en riskacceptans men samtidigt ett stort engagemang för barnens säkerhet, enligt studien. 

– Vi har sett att föräldrar är av lite olika uppfattningar. Vissa menar att det är väldigt farliga maskiner och att barn inte borde ha tillgång till dem medan andra ser fyrhjulingar som en bra introduktion för att intressera sig och köra andra fordon som tillexempel traktorer, säger Peter Lundqvist professor i arbetsvetenskap inom lantbruket vid SLU.

Har studerat beteenden

Det är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet som tillsammans med forskare vid Statens väg och transportforskningsinstitut har studerat attityder och beteenden hos föräldrar och barn som kör fyrhjuling, samt deras erfarenhet av skador. Det är främst personer som bor på lantbruksenheter som har ingått i studien.

– Tidigare studier visar att 40 procent av dem som uppsöker sjukhusvård för skador som har orsakats vid olyckor med fyrhjuling är barn. Det handlar främst om arm- och benbrott, säger Peter Lundqvist.

Utöver intervjuer med föräldrar och ungdomar har återförsäljare av fyrhjulingar intervjuas, därefter har riksomfattande telefonintervjuer genomförts med föräldrar, och efter medgivande även deras barn. Under perioden hösten 2015 fram till våren 2016 har 50 telefonintervjuer genomförts, 41 vuxna och 9 barn i åldern 5-14 år.

– Vi ser att föräldrarna är medvetna om att det är riskfyllt och de våndas över det och är villrådiga när det gäller vilka regler som gäller, vad man får göra och inte göra. Det finns lite tillgång till information, när det gäller fyrhjulingar säger Peter Lundqvist.

”Skulle önska det fanns tydligare regler”

Studien har resulterat i ett flertal förslag till rekommendationer för att öka säkerheten.

– Det här är en stor problematik jag skulle önska att det fanns tydligare regler från myndigheterna, Transportstyrelsen om vad det är som gäller, säger Peter Lundqvist.

Enligt Peter Lundqvist finns det två saker som är det allra viktigaste.

– Barn under 16 år ska ej få köra fyrhjulingar som är för vuxna personer. Det finns ju mindre varianter som är anpassade. Sedan ska det vara tydligt vad föräldrar får lov att låta sina barn göra. Man ska som förälder veta vilka krav som ställs på mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.