Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Transportstyrelsen: Tydligare regler för studentflaken i år

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år har Transportstyrelsen förtydligat vissa av reglerna kring studentflak. Att åka på lastbilsflak är normalt sett inte tillåtet, men myndigheten medger undantag vid skolavslutningar, karnevaler och liknande tillfällen.

Transportstyrelsens utredare, Niclas Nilsson, anser att traditionen att åka flak ska få finnas kvar, men att man måste minimera riskerna.

– I mångt och mycket gäller samma regler som tidigare. Vi har dock förtydligat att flakåkningen endast får ske i direkt anslutning till avslutningen. Inte långt senare på kvällen mellan olika fester till exempel. Sedan har vi också lagt till allmänna råd för den som planerar färdvägen: Man måste ta hänsyn till viadukter och strömförande ledningar, bland annat.

Sedan tidigare gäller att det inte får vara för många på flaket, skyddsräcken eller motsvarande ska finnas, passagerarna måste stå i direkt kontakt med föraren. Hastighetsgränsen är max 20 kilometer i timmen och bänkar eller dylikt ska sitta fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.